Snad úplně každý v našem národě zná slivovici a není divu, vždyť je to taková legenda mezi alkoholovým mokem. Je pravdou, že spíše její původ hledáme na Moravě nebo Slovensku, kde tato pálenka má zkrátka tak nějak svou tradici, ale buďme upřímní, konec konců ji má ve svém sklepě nejeden Čech. Její lahodná a mnohdy velmi jemná chuť dobře zpracovaných švestek je zkrátka požitek. Navíc samozřejmě se preferuje jako přírodní lék a to na všechny nemoci. Ne ovšem každá slivovice bude chutná, a proto i zde se vyplatí dbát na správné reference, abychom si na pálence pochutnali. Také je pravdou, že čerstvě vypálená má velmi ostrou chuť. A není to tím, že by byla zkažená nebo špatně vypálená, jen potřebuje chvíli dozrát. Čím bude starší, tím přirozeně jemnější a daleko chutnější. Někdy postačí i nechat láhev trochu vyčichnout a také je zjemní její ostrost.
Domácí zdroj
Když je velká úroda švestek, tak hned každého napadne co asi tak s nimi udělá. Většinou to není nijak složité, buď si vytvoříme svůj kvas, nebo ovoce rovnou dovezeme do lihovaru. Kvas se dělá ve vlastních sudech, kam vložíme ovoce na 6 týdnů a více. Kvas se poté převeze do pálenice a tady se bude pálit. Většinou dosahuje taková pálenka okolo 50% alkoholu. Nicméně když někdo nemá vlastní ovoce a konec konců ani sudy, natož strýčka na Slovensku či Moravě, tak nemusí truchlit, může vyzkoušet úplně jinou kvalitu zakoupené slivovice. Některé druhy se například dělají i z vícero odrůd švestek, které se zvlášť destilují a závěrem se smíchají. Je to neuvěřitelný požitek.
Pálenka jako dárek
Pokud potřebujeme někoho obdarovat a víme, že si skutečně pochutná na kvalitně vypálené slivovici, rozhodně chybu neuděláme s výběrem dražší a pěkně vytvarované láhve této pálenky. Takové dárkové balení oblíbeného moku zajisté udělá radost a zvláště, když se bude jednat o specifickou recepturu, o kterou ani na našem trhu není žádná nouze.