Mandle v sobě mají všechny základní živiny, které lidský organismus potřebuje. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů rostlinných bílkovin, a proto bychom si měli mandle často dopřávat.
Více než polovinu samotné mandle tvoří tuky, ale ty jsou zdraví prospěšné. Jde převážně o tzv. mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Ta nejužitečnější z nich je kyselina linolová, tolik potřebná pro nervovou soustavu.
Zdravá svačinka
Naprosto skvělou svačinku si připravíte, pokud si smícháte mandle s hrozinkami nebo fíky. Jsou bohaté na vitamín E a vitamíny řady B.
Další blahodárnou vlastností mandlí je jejich obsah vápníku a fosforu, hořčíku, draslíku a železa. Obsah vápníku je v mandlích dokonce větší než v mléce. Důležité ovšem je i to, že vápník, fosfor a hořčík jsou v naprosto ideálním poměru, který lidský organismus vyžaduje. Správná rovnováha vápníku, hořčíku a draslíku je pro lidské tělo důležitá kvůli svalům a také jejích uvolnění. Nedostatek vápníku může způsobit i změny nálady a nervozitu. Pojídáním mandlí dodáte vašemu tělu v krátké době hodně vitality a energie.
Díky obsahu prospěšných tuků mandle pomáhají regulovat i hladinu cholesterolu. Podobnou schopnost mají i vlašské ořechy, které jsou na každé zahrádce. Je to dáno právě vyváženým poměrem mastných kyselin a vitamínu E, který je silným antioxidantem. Vitamín E také výrazně omezuje zanášení a ucpávání tepen. Celkově se mandle doporučují jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám.
Výborné pro těhotné ženy
Mandle by se měly stát samozřejmostí v jídelníčku těhotných žen, protože pomáhají ke zdravému a správnému vývoji plodu a ženám pozitivně ovlivňují tvorbu mateřského mléka.
Výborné je i mandlové mléko, které je vhodné pro lidi, kteří mají intoleranci ke kravskému mléku. Je také vhodným prostředkem pro posílení organismu v době rekonvalescence. Mandlové mléko je výborné i pro malé děti, které trpí průjmy, nadýmáním, problémy s trávením. Je to také dobře stravitelný výživný a osvěžující nápoj.