Mnozí z nás se snaží nalézt zdraví v tropických krajích a cizokrajných kulturách. Všichni to známe – starodávná čínská medicína, indiánské zvyklosti, indické tradice a tak dále. Je skvělé a zcela jistě prospěšné poznávat cizí kultury a tradice. Nesmíme však zapomínat že i zde v Evropě a Čechách se najde nějaký ten elixír života. Přeci jenom – ztrouchnivění a zapadání lidské společnosti, mravů, kultury, morálky a lásky k přírodě, zvířatům i lidem samým neznamená, že by zelenina, ovoce a bylinky měly být stejně špatné jako společnost.
Mrkví proti rakovině
Rakovina je jednou z mnoha chorob dnešní společnosti a zajisté patří k jedné z nejobávanějších. Mnohé asi překvapí, že taková „obyčejná mrkev“ je velmi prospěšná při boji proti rakovině. Konkrétně se používá zejména při rakovině plic a rakovině slinivky břišní. Je však používána s úspěchem i proti mnoha jiným druhům rakovin. Dokáže zastavit rozvoj rakoviny. Stejně tak odbourává škody vzniklé počínající rakovinou, pokud je konzumována včas. Působení mrkve a betakaroteny je dokázáno několika vědeckými studiemi a často jsou velice obsáhlé. Pro působení betakarotenu jako obrany proti rakovině plic se přihlásilo deset z jedenácti studií. Mrkev jest protirakovinná zejména díky betakarotenu a antioxidantech karotenoidů. Za mrkev se postavili také velice uznávaní doktoři. Ti zastávají názor, že směs takovýchto látek je mnohem účinnější a má méně vedlejších účinků než jedna látka samotná. Tedy – pokud chcete být zdraví, zahoďte všechny léky a tablety a sáhněte raději po zelenině, ovoci a bylinkách, které obsahují stejné látky na jaké vás farmaceutická lobby na obalech všemožných léků a ne-léků láká.
· Karotkou proti kouři a smogu
Mrkev pomůže bývalým kuřákům, jejich spolubydlícím a lidem žijících v průmyslových oblastech. Mrkev totiž obsahuje pektin. Je obsažen mimo jiné taky v bramborách a zelí. A co vlastně ten pektin dělá? Tato látka na sebe dokáže navázat asi osmdesát procent všech škodlivých těžkých kovů v těle a díky tomu se mohou vyloučit z těla ven. Také má, jak bylo již zmiňováno, skvělé účinky na zastavení všemožných druhů rakoviny.
· Mimo jiné
Karotka působí skvěle také na srdce, kůži, sliznice, tlusté střevo, proti dně, infekcím, tuberkulóze, překyselením, revmatem, chudokrevnosti a migréně. Také platí, že mrkev zlepšuje a chrání zrak.
· Jak „to“ jíst
Mrkev byste měli jíst asi pětkrát týdně a to nejlépe BIO či domácí syrovou karotku. Pokud však nemáte o takovou syrovou mrkev zájem, můžete ji přidat do polévek nebo pít mrkvovou šťávu.